Hoe maak je een eigen streaming video website? Om hier een antwoord op te kunnen geven, moet je eerst begrijpen uit welke bouwblokken een streaming video website bestaat. In deze blog beschrijven we de 6 belangrijkste bouwblokken waarmee over het algemeen videoplatformen zijn opgebouwd.
Een eigen videoplatform is een interessant alternatief voor bijvoorbeeld YouTube. Je kunt dan namelijk helemaal zelf je verdienmodel opzetten en je omzet flink verhogen. Consumenten betalen namelijk graag voor online video’s blijkt uit onze data. In onze blog over de nadelen van YouTube lees je hier meer over.
Ben je op zoek naar een simpele white label oplossing waarmee je zelf een streaming video website kunt maken? Dan helpt het team van AudiencePlayer je graag verder. Met AudiencePlayer zet je eenvoudig je eigen video streaming website op en kun je zelfs uitbreiden naar mobiele apps en smart tv apps. Kijk eens op onze white label demo pagina, je krijgt dan een eerste indruk van de mogelijkheden.
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Opslag van video’s
- Encoding van video
- Met CDN wereldwijd streamen
- Kies een player
- Maak een eigen streaming video website
- Account registratie en betalingen
Laten we er snel induiken …
Opslag van video’s
Allereerst moet je je video’s op een server opslaan van waaruit ze kunnen worden gestreamd. Je kunt een eigen server gebruiken die je op zolder hebt staan. Alleen als je video’s ineens een stuk meer worden bekeken, zal je meer server ruimte nodig hebben. Online cloud diensten zijn daar standaard op ingericht. Voorbeelden van dergelijke cloud diensten zijn Microsoft Azure of Amazon. Zij hebben wereldwijd enorme ruimtes met servers staan waar je gebruik van kunt maken en mee kunt schalen.
Encoding van video
Als je video’s online staan opgeslagen, moet je ervoor zorgen dat ze geschikt worden gemaakt voor verschillende schermen en apparaten. Dit proces noemen we ook wel encoding. Je video’s worden door dit proces in verschillende resoluties opgeslagen. Gebruikers kijken hierdoor altijd naar je video’s in hoge kwaliteit omdat ze op elk scherm met een geschikte resolutie worden afgespeeld.
Als je niet technisch bent kun je daar ook populaire videoplatformen als YouTube voor gebruiken. Deze platformen doen de gehele encoding standaard voor je. Je zit dan wel vast aan de voorwaarden van deze platformen. Afhankelijk van je doelstelling kunnen deze nadeling zijn. Ben je niet bang voor techniek en wil je het zelf uitzoeken dan kun je de eerder genoemde cloud diensten Microsoft Azure of Amazon hiervoor gebruiken. Deze diensten hebben al standaard software hiervoor gebouwd waar je tegenaan kunt programmeren.
Met CDN wereldwijd streamen
Als je de hele wereld wil bereiken met je video’s, dan is het slim om gebruik te maken van een CDN. CDN staat voor Content Delivery Network. Dit is een netwerk van servers die over de hele wereld met elkaar zijn verbonden. Het voordeel van een CDN is dat je video’s niet elke keer van jouw server naar een eindpunt hoeven te worden gestreamd. De servers in het netwerk onthouden (cache) jouw videobestanden en streamen dit bestand naar de eindgebruiker. Hierdoor worden je video’s sneller opgehaald en betaal je niet te veel geld. Er zijn verschillende bedrijven die een CDN aanbieden. Voorbeelden zijn Akamai en Verizon.
Kies een player
De volgende stap is dat je gebruikers de video’s moeten kunnen afspelen. Met andere woorden, je hebt een video player nodig. Ben je niet technisch dan kun je bijvoorbeeld YouTube hiervoor gebruiken. Dit videoplatform biedt standaard een player aan die je met een code kunt embedden in je website. Hou wel in je achterhoofd dat als je kiest voor deze opzet, bezoekers gemakkelijk weg kunnen navigeren van je website naar YouTube. Overigens slaat YouTube jouw video’s standaard op hun servers op. Ook heeft YouTube eigen CDN afspraken en hoef je daar dus niet verder naar om te kijken.
Mocht je dit niet willen, dan zijn er verschillende commerciële of open source players beschikbaar die je kunt gebruiken. Een voorbeeld van een open source Player is VideoJS. Als je dit gaat doen, houd er dan wel rekening mee dat je player ondertitelingen, verschillende audio tracks en DRM ondersteunt. Dit is vooral belangrijk als je veilig video’s wereldwijd wilt streamen.
Maak een eigen streaming video website
Nu je hele video streaming flow is opgebouwd, kun je starten met het maken van je website. Ook hiervoor kun je verschillende mogelijkheden kiezen. Je kunt een alles-in-1 oplossing kiezen zoals AudiencePlayer.
Ook kun je kiezen om gebruik te maken van open source software. De meeste bekende open source software waarmee je zelf een website kunt maken is WordPress. AudiencePlayer biedt ook een WordPress plugin aan waarmee je niet meer hoeft na te denken over servers, CDN’s en players. Deze bouwblokken zitten allemaal geïntegreerd in de plugin. Wat je ook kiest, let er wel goed op dat je de video player kunt embedden in je web pagina’s.
Account registratie en betalingen
Nu je video streaming website staat, wil je misschien wel dat je bezoekers een account kunnen aanmaken of dat ze een betaling gaan doen. Als je dit wil doen, kun je koppelen met een payment gateway, zoals Mollie of Adyen. Tevens moet je de toegang tot de content ook werkelijk kunnen toestaan of ontzeggen. Kortom, je zult voorwaarden moeten scheppen.
Wil je een eigen streaming video website maken met een hogere online omzet als doel? Zorg er dan voor dat je je goed voorbereid. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. In onze blog over hoe je video’s online verkoopt, leggen we in 7 stappen uit hoe je flink meer geld kunt verdienen.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat meer kennis gekregen over het bouwen van een video website. Vind je het misschien toch nog te complex of heb je niet zoveel met technologie maar wil je wel je eigen videoplatform starten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!