Video's streamen: Hoe werkt dit eigenlijk?
13 december 2019 

Video's streamen: Hoe werkt dit eigenlijk?

Video’s streamen is tegenwoordig erg populair en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Sinds de komst van online videodiensten zoals Netflix en Disney Plus, is bijna iedereen bekend met video’s streamen. Toch zijn er maar weinig mensen die weten hoe dit werkt. In deze blog bespreken we de belangrijkste streaming protocollen.

HLS, MSS en MPEG-DASH zijn zogenaamde “adaptive bitrate streaming” protocollen. Hiermee wordt bedoeld dat de kwaliteit van de videostream (de bitrate) in realtime wordt aangepast op basis van de kwaliteit van je internetverbinding en je apparaat. Een computer met een snelle internetverbinding krijgt meestal een HD-videostream van hoge kwaliteit aangeboden. Een smartphone met een slechte 3G-dekking krijgt een videostream van lage kwaliteit te zien. Maar als de internetverbinding verbetert, neemt ook de videokwaliteit toe.

Video’s streamen met HLS

“HLS” staat voor “HTTP Live Streaming”. Dit protocol is ontwikkeld door Apple en wordt overal in het Apple ecosysteem gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan iPhones, iPads en MacBooks. Als je je videoplatform wilt uitbreiden naar Apple, is het daarom belangrijk dat de technologie die je gebruikt HLS ondersteund .

Video’s streamen met MSS

“MSS” staat voor Microsoft Smooth Streaming. Dit protocal is ontwikkeld door Microsoft als een uitbreiding op zijn IIS Media Services. Het protocol wordt overal in het Microsoft-ecosysteem gebruikt. Voorbeelden zijn; Xbox, Windows en de Internet Explorer- en Edge-browsers. Bovendien wordt het protocol breed ondersteund door de meeste settopboxen  en Smart TV‘s. Vooral wanneer je je videoplatform uitbreid naar settopboxen of (oudere) smart TV’s is dit protocol een vereiste.

Video’s streamen met MPEG-DASH

“DASH” of “MPEG-DASH” staat voor Dynamic Adaptive Streaming via HTTP. Dit protocol is mede ontwikkeld door meerdere partijen onder de werkgroep “MPEG” in een poging een gestandaardiseerd protocol te maken. Het protocol is goedgekeurd door verschillende ecosystemen zoals Android, settopboxen en smart TV’s. Maar ook door grote platforms zoals YouTube en Netflix.

Concluderend zijn alle drie de protocollen belangrijk om in huis te hebben als je je videoplatform naar alle populaire apparaten en platformen wil uitbreiden. Overigens kun je in deze streamingprotocollen ook een beveiligingslaag implementeren (DRM). Hierover vertellen we je graag meer in onze blog over DRM.

Wil je meer weten of heb je andere vragen, neem dan gerust contact met ons op.