Videoplatform lanceren op 5 verschillende platformen
10 december 2019 

Videoplatform lanceren op 5 verschillende platformen

Een videoplatform lanceren kun je tegenwoordig op verschillende apparaten of platformen. Ieder apparaat of platform brengt bepaalde aandachtspunten met zich mee. Het is daarom verstandig om goed uit te zoeken waar je platform aan moet voldoen voor je start met uitbreiden. In dit artikel stippen we de belangrijkste apparaten en platformen aan waarop je een videoplatform kunt lanceren.

1. Responsive website op de meest populaire web browsers

Het meest vanzelfsprekende platform waarop je een videoplatform kunt lanceren is het web. De meest bekende web browsers zijn Google Chrome, Safari en FireFox. Deze hebben samen wereldwijd een marktaandeel van ruim 85%. Het is daarom belangrijk dat je videoplatform in ieder geval optimaal werkt op deze browsers, zodat je zeker weet dat je een grote doelgroep kunt bereiken. Houdt er wel rekening mee dat de eisen voor een website per browser kunnen verschillen.
Zorg er ook voor dat je videoplatform responsive is opgezet. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk navigeren op zowel hun mobiel, tablet als desktop computer. Met name de mobiele website moet goed werken aangezien meer dan de helft van de gebruikers via zijn of haar mobiel naar je platform gaat.

2. Native mobiele apps

Voor je mobiele telefoon zijn de app stores van Apple en Google Play de meest populaire. De eisen waaraan je mobiele app moet voldoen om te worden toegelaten aan deze winkels zijn per platform verschillend.
Zo controleert Google Play je app via een aantal automatische checks en tests. Als dit verder geen onregelmatigheden oplevert dan is jouw app in principe goedgekeurd en staat deze binnen een paar uur in de winkel.
Apple heeft daarentegen een stuk strengere richtlijnen. De 2 belangrijkste voorwaarden waaraan je app moet voldoen zijn; in-app aankopen en minimale design functionaliteit. In-app aankopen houdt in dat alle betalingen die gebruikers binnen de app doen via Apple verlopen. 30% van de omzet wordt ingehouden door Apple. Houdt hier rekening mee in je business model. Minimale design functionaliteit betekent dat je app over specifieke features moet beschikken waarmee je de app persoonlijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan push notificaties of download to go. Het idee van Apple is dat je app geen kopie van je mobiele website is.

3. Naar het grote scherm met Google Chromecast en Apple AirPlay

Het is tegenwoordig ook mogelijk om je video’s naar een televisiescherm te zenden via je mobiele telefoon of tablet. De 2 meest bekende manieren waarop je dat kunt doen is met Chromecast of Airplay. Dit is met name interessant voor videoplatformen waarop langere video’s te zien zijn, zoals films of series.
Een Chromecast is een apparaatje dat lijkt op een usb-stick. Je plugt een Chromecast in de HDMI-aansluiting van je tv. Je kunt vervolgens via je smartphone of tablet beelden en muziek verzenden naar je tv. Als je de ‘minicomputer’ op je tv aansluit wordt je toestel eigenlijk een soort ‘smart-tv’.
Voor Airplay heb je geen usb-stick nodig maar een AppleTV. Dit is een apparaatje dat je aansluit op je TV. Vervolgens kunt je met je Apple apparaten en apps video’s en muziek streamen naar het TV scherm.

4. Je videoplatform lanceren op Smart TV

Nagenoeg alle smart TV’s hebben een app store waarin je een groot aantal apps kunt vinden. De meest populaire merken zijn Samsung, LG en TP Vision (voorheen Philips). Samsung heeft zowel in Nederland als wereldwijd het grootste marktaandeel (meer dan 50%). Net als bij mobiele apps, moet je smart TV app aan verschillende voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn per merk verschillend, maar over het algemeen is het belangrijk dat je app simpel en eenvoudig werkt. Elke onderdeel van je app moet via de kruisnavigatie op de afstandsbediening te bereiken zijn. Houd er verder rekening dat je bij sommige merken, zoals Samsung, een percentage van de omzet moet afstaan. De hoogte van de percentages kan per merk verschillen.

Videoplatform starten Smart TV apps Samsung Tizen

Video streaming app in de Smart TV app store

5. Set top boxen van KPN en Ziggo

Set top boxen beschikken tegenwoordig ook over een app store. Gebruikers die bijvoorbeeld een TV abonnement hebben afgesloten bij T-Mobile, KPN of Ziggo hebben deze boxen in huis staan. Voor deze apps gelden eigenlijk grotendeels dezelfde voorwaarden als bij smart TV’s.

Als je net start met je videoplatform en een relatief laag budget hebt, is het slim om te beginnen met een responsive website. Met minimale kosten kun je de hele wereld bereiken. Zodra je meer per maand omzet en succesvoller wordt, kun je overwegen om je videoplatform op andere apparaten en/of platformen te lanceren. Belangrijk is dat je altijd bekijkt waar jouw doelgroep zich bevindt. Aan de hand hiervan kan je bepalen welke van de bovenstaande opties aansluit bij wat je wilt bereiken.

Als je meer wilt weten over het opzetten van een videoplatform, neem dan rustig contact met ons op.