Tizen Smart TV - Samsung’s nieuwste smart TV platform
07 juli 2021 

Tizen Smart TV - Samsung’s nieuwste smart TV platform

Er was een tijd dat beeld- en audiokwaliteit en design de belangrijkste factoren waren bij het kiezen van een nieuwe TV. Vervolgens kwam de opkomst van Smart Tv‘s, welke dezelfde soort besturingssystemen bevatten als computers of smartphones. Met de opkomst van deze nieuwe technologie werd het mogelijk om een waslijst aan applicaties toe te voegen aan deze Tv’s en tegelijkertijd meer content aan te bieden. 

Hoewel je vast bekend bent met besturingssystemen als Android, Windows, MacOS en iOS, is er ook een besturingssysteem waar je misschien niet zo bekend mee bent, hoewel de kans groot is dat je deze al tot je beschikking hebt. Samsung’s Tizen OS is een besturingssysteem ontwikkeld voor meerdere apparaten, maar is momenteel enkel in Nederland beschikbaar als smart-tv app. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Tizen OS biedt? Je leest er alles over in deze blog! 

Wat is Tizen?

Simpel gezegd, Tizen is een op maat gemaakt besturingssysteem dat is ontwikkeld door Samsung. Het loopt op Linux en wordt enkel gebruikt door Samsung op Smart TV’s en smartwatches. Doordat het een open-source systeem is, is het mogelijk voor developers om hier apps voor te creëren. Hoewel Tizen gebruikt kan worden op verschillende apparaten, is het momenteel enkel beschikbaar in Nederland op smart TV’s. 

Vervanger van de Smart Hub

Hoewel er niks is veranderd aan de naam zelf, heeft de Smart Hub omgeving van Samsung een grote update gehad. De interface is flink verbeterd en alle voorgaande functies zijn nu een stuk beter geworden. Alles wordt nu onderaan de tv in één balk weergegeven en je kunt dit inrichten naar jouw eigen voorkeur. Zo heb je al jouw favoriete apps meteen tot je beschikking en kun je makkelijk schakelen tussen verschillende HDMI-inputs. 

Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Google Chromecast kun je nu makkelijk contant streamen van je telefoon naar de tv en andersom. Zo heb je geen extra media streaming apparaten meer nodig, want dit zit automatisch al ingebouwd. 

Zo kun je jouw AudiencePlayer video’s dus gemakkelijk streamen naar de tv! 

Handige Smart TV apps op Tizen

Samsung staat uiteraard bekend als een grote naam en laat dan ook niks liggen als het gaat om beschikbare apps. Hieronder een collectie van de handigste apps in de Tizen bibliotheek:

 • Apple TV
 • BBC Sports
 • HBO Go
 • Netflix
 • Videoland
 • Disney+
 • YouTube
 • Amazon Prime Video
 • CineMember
 • MyLum
 • Fit at Home

Naast deze apps is het mogelijk om Tizen te verbinden via Bluetooth, WiFi of Apple AirPlay 2. Ook biedt het ondersteuning voor AI-programma’s als Alexa, Google Assistant en Bixby. Zo kun je bijna alles wel via de Tizen app kijken en streamen. Met apps als thuisbezorgd bestel je zorgeloos een maaltijd via de tv. 

Heb je een Smart TV van Samsung, dan is de kans groot dat je al bekend bent met Tizen. Wil je je eigen streaming platform beginnen en deze streamen via Tizen? Neem vooral contact met ons op!