Hoe verkoop je online video's en verdien je meer dan €5k per maand | AudiencePlayer
Vraag: Hoe verkoop je online video’s en verdien je meer dan €5k per maand? Is dit wel mogelijk?
Antwoord: Jazeker! In deze blog leggen we in 7 stappen uit hoe je video’s online kunt verkopen en snel geld kunt verdienen.
- Bepaal je niche doelgroep
- Maak je contentplan
- Bepaal je financiële doelen
- Maak je online marketingplan
- Zet je online video streaming website op
- Verkoop online video’s en verdien geld: Starten maar!
- Breid uit naar native mobiele apps en smart tv-apps
Wil je weten hoeveel een video on demand platform gemiddeld per industrie omzet, lees dan onze blog over de nadelen van YouTube.
Laten we snel de belangrijkste onderwerpen per punt bespreken …
Bepaal je niche doelgroep
Voordat je begint met je video streaming dienst, is het goed om een zo duidelijk mogelijk beeld te hebben van je doelgroep. Bestaat je doelgroep voornamelijk uit mannen, vrouwen of beiden, wat zijn hun interesses, hebben ze hobby’s, hoe oud zijn ze gemiddeld? Door dit soort vragen te beantwoorden, krijg je een helder beeld van je doelgroep. We raden je aan om een zo’n uitgebreid mogelijk profiel van je ideale klant te maken.
Als je een beter idee hebt van je niche doelgroep, is het slim om online te onderzoeken wat anderen al aanbieden. Bekijk bijvoorbeeld eens op gratis video websites zoals YouTube welke video’s aan je doelgroep worden aangeboden. Bedenk vervolgens wat jou echt onderscheidt van de rest. Als je dit duidelijk hebt, kun je beter bepalen welke bijzondere meerwaarde je te bieden hebt.
Probeer ook te kijken of er online marketingrapporten of cijfers zijn die de grootte van je doelgroep aangeven. Dit geeft je een idee over hoe groot je potentiële markt is en helpt je jouw financiële doelstellingen beter te bepalen.
Maak je contentplan
Het is nu tijd om te bepalen welke content je precies wilt aanbieden. Probeer eens de volgende vragen te beantwoorden:
- Wat voor soort video’s wil je aanbieden? (training, entertainment, yoga, fitness etc.)
- Hoe wil je je video’s maken? Met je mobiele telefoon of moet je wat simpele spullen kopen, zoals camera’s of online bewerkingssoftware?
- Heb je partners waarvan je video’s op je platform kunt publiceren? Bijvoorbeeld filmdistributeurs, merken of YouTubers.
- Wat voor soort andere content wil je aanbieden? Blogs, fysieke producten, live evenementen, eBooks, etc.
Bepaal je financiële doelen
Nu je een goed idee hebt van wat voor video-content je gaat aanbieden en voor wie, moet je nog bepalen voor hoeveel geld je jouw video’s online wilt verkopen. Het is slim om een eenvoudig financieel overzicht te maken. Dit overzicht geeft je een beter beeld van de haalbaarheid van je doelstellingen. Je kunt dan bepalen hoeveel betalende gebruikers je nodig hebt per maand.
We raden je aan om de volgende punten in je overzicht op te nemen:
- Welk betalingsmodel wil je toepassen? Abonnementen, pay-per-view, een combinatie of credits?
- Hoeveel betalende gebruikers wil je de komende 3-5 jaar per maand aansluiten?
- Wat zijn je vaste kosten? Denk aan technologie, marketing, content, personeel etc.
- Wat zijn je variable kosten? Hoe verhoud zich de groei van je online video dienst (kijktijd en omzet) tot je platform kosten.
Maak je online marketingplan
Op basis van je financiële plan kun je nu bepalen hoeveel budget je aan marketing wilt besteden. Wij vinden dat online marketing de beste manier is om snel resultaten te behalen. Zeker voor bedrijven die niet veel tijd, budget of capaciteit hebben, is online marketing een slimme en krachtige manier om je videoplatform onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.
Je budget kun je besteden aan de volgende online marketing activiteiten:
- Content marketing (blogs, vlogs)
- Social media marketing (YouTube, LinkedIn, Instagram, Facebook)
- E-mailmarketing (MailChimp, ActiveCampaign)
- Zoekmachine optimalisatie
- Online netwerken
- Online verwijzingen
- Zoekmachine advertenties
Zet je online video streaming website op
Je kunt nu starten met het opzetten van je online video streaming website. Om je website op te zetten is het van belang dat je een merknaam, logo, huisstijl hebt ontwikkeld of laten ontwikkelen. Ook is het praktisch om een domeinnaam en e-mailadres te hebben gereserveerd bij een hosting bedrijf.
Zodra je klaar bent om je videoplatform te gaan vullen met content, is het belangrijk om over je online verkoopstrategie na te denken. Hieronder vind je 4 belangrijke onderwerpen om in je achterhoofd te houden:
Verleiden
Verleid je bezoeker om verder te lezen wanneer hij op je website is. Dit doe je vaak met een pakkende kop (eventueel met achtergrondafbeelding of video) die direct de juiste emotie bij je bezoeker oproept. Alle pagina-elementen die je gebruikt, moeten het doel hebben om nieuwsgierigheid op te wekken of deze te stimuleren. Ze moeten bevestigen dat je bezoeker op de juiste plek is terechtgekomen.
Ook een aantal duidelijke unieke verkoopargumenten van je online videodienst kunnen ertoe leiden dat een bezoeker de rest van je website wil lezen.
Beïnvloeden
Beïnvloed je bezoeker in zijn toekomstige aankoopbeslissing door geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen. Gebruik bijvoorbeeld getuigenissen van andere klanten. Je kunt dit ook doen door ervaringen op te schrijven waarmee je laat zien dat je een autoriteit bent op jouw gebied.
Erkenning is ook een krachtige emotie om interesse op te wekken en vertrouwen uit te stralen. Vertel bijvoorbeeld iets over jezelf of je bedrijf (storytelling) dat relevant is voor je bezoeker. Laat zien dat je weet en begrijpt met welke uitdagingen je bezoeker te maken heeft en geef aan dat je hiervoor de oplossing bent.
Overtuigen
Overtuig je bezoeker om je video’s te kopen. Maak een lijst van alle voordelen, unieke verkoopargumenten en toon sneak previews van je video’s. Zorg ervoor dat je niet teveel (saaie) content gebruikt. Houd het simpel en duidelijk. Noem iets wat je aan je klant kunt geven, maar mogelijk ook wat de klant gaat missen als hij geen aankoop doet. Noem pijnpunten en angsten.
Verkopen
Moedig je bezoeker aan om actie te ondernemen (call-to-action). Toon productinformatie zoals een aansprekende titel, korte samenvatting, afbeeldingen, trailers, gratis video’s, prijs en een opvallende knop naar je betaalpagina. Geef je bezoeker redenen om direct actie te ondernemen en zijn aankoop niet uit te stellen. Dit doe je door urgentie toe te voegen in de vorm van tijdelijke bonussen en kortingen.
Haal uiteindelijk de laatst mogelijke bezwaren weg voor je bezoeker om je product te kopen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een lijst met veelgestelde vragen. Zorg ervoor dat je elke verkooppagina van je website altijd onderaan afsluit met een call-to-action.
Verkoop online video’s en verdien geld: Starten maar!
Het is belangrijk om zo snel mogelijk live te gaan met je online video streaming platform. Probeer niet perfect te zijn, maar sta open voor de feedback die je van consumenten zal krijgen. Op basis van die feedback kun je onderdelen van je videodienst aanpassen en verbeteren. Meten is immer weten. Net als een plantje, zal je een online video streaming dienst consequent aandacht moeten geven. Als je dat goed doet, begint het vanzelf te groeien!
Breid uit naar native mobiele apps en smart tv-apps
Eenmaal gelanceerd, kunt je besluiten om je videodienst uit te breiden naar andere kanalen, zoals mobiele apps en smart tv-apps. Dit vergroot je bereik en maakt je videoplatform gebruiksvriendelijk voor je klanten. Op dit moment gebruiken consumenten gemiddeld 4 apparaten die met internet zijn verbonden. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Zorg er dus voor dat uw je online video streaming platform is waar je doelgroep is.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je graag aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.