OTT video streamen | 7 antwoorden die je meer inzicht geven
OTT video streamen is hot en wordt alleen maar hotter in de toekomst. Na de komst van Netflix zijn de OTT videoplatformen als paddestoelen uit de grond geschoten. In deze blog geven we je 7 inzichten over OTT video streamen.
Wat betekent OTT eigenlijk?
Met de komst van Netflix is OTT een veelgebruikte en populaire term in de media-industrie. OTT staat voor Over The Top. De term geeft aan dat er geen exclusieve technische of commerciële partij nodig is voor de distributie van audio- of video-content. Waar je vroeger een kabelaar of telecombedrijf nodig had om een videokanaal te starten, kun je dat tegenwoordig helemaal zelf opzetten.
Heb je nog een kabel nodig met OTT?
Om een OTT videoplatform of OTT TV dienst te starten, heb je dus geen “ouderwetse” kabel meer nodig. In ieder geval geen analoge kabel die je video’s distribueert naar een set top box of TV toestel in de huiskamer. OTT videodiensten distribueren video’s volledig via het internet. Het is daarom wel belangrijk dat de kwaliteit van de internet-verbinding hoog is. Anders bestaat er een kans dat je video’s korrelig worden getoond op het scherm van de eindgebruiker.
Welke verdien-modellen kun je toepassen?
Met OTT video streamen kun je verschillende verdien-modellen opzetten.
- De meest bekende is SVOD (subscription based video on demand). Met SVOD verkoop je online abonnementen aan gebruikers.
- Een andere bekende is TVOD (transactional based video on demand). Met TVOD betaalt de gebruiker een bedrag om een video te mogen zien.
- Dan heb je nog EST (electronic sell through). Met EST betaalt de gebruiker een bedrag voor een video en krijgt daarmee altijd toegang tot de video.
- Een andere optie is AVOD (advertisement based video on demand). Met AVOD vertoon je advertenties in de video’s.
- Verder kun je nog denken aan het tonen van branded content. Veel populaire vloggers maken van deze vorm gebruik.
Hoe zet je een OTT video streaming platform op?
Afhankelijk van je doelstellingen en wensen kun je een OTT video streaming dienst op verschillende manieren starten. Je kunt bijvoorbeeld populaire videoplatformen zoals YouTube en Vimeo gebruiken om je video’s te hosten en te streamen. Maar je kunt ook zelf een streaming video website ontwikkelen of laten ontwikkelen.
Naar welke apparaten kun je uitbreiden?
Een OTT videokanaal lanceer je tegenwoordig op verschillende apparaten of platformen. Ieder apparaat of platform heeft bepaalde aandachtspunten. De 5 meest bekende apparaten waarop je jouw videodienst kunt aanbieden zijn:
- Desktop computers (responsive website)
- Mobiele telefoons (mobiele website of apps)
- Smart TV’s (smart tv apps)
- Google Chromecast (casting apps)
- Set top box (set top box apps)
Wat zijn de voordelen?
Het starten van je eigen OTT video streaming platform geeft je 2 belangrijke voordelen:
- Ten eerste heb je zelf controle over je verdien-model. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van de voorwaarden een kabelaar of telecombedrijf.
- Ten tweede krijg je veel kennis over je doelgroep. Wanneer bezoekers bijvoorbeeld een account aanmaken, beschik je over informatie zoals e-mailadressen, geslacht, leeftijd en mobiele telefoonnummers.
Voor wie is OTT video streamen interessant?
OTT video streamen is eigenlijk voor iedereen interessant die met video-content een business wil starten of uitbreiden. Voorbeelden van type bedrijven of markten die gebruik maken van OTT video streamen zijn:
- Film distributeurs
- Sport
- Coaching
- Influencers
- YouTubers
- Uitgeverijen
- Media
- E-learning