Digital Rights Management (DRM) is belangrijk om iets van af te weten als je een videoplatform wil starten. Je wil namelijk voorkomen dat zomaar iedereen je video’s kan illegaal kan downloaden. Om je wat meer inzichten te geven in de verschillende vormen en de techniek erachter behandelen we in deze blog de meest voorkomende typen DRM.
De meest populaire DRM typen volgen allemaal het “Common Encryption” schema (CENC). Deze standaard is ontwikkeld door de werkgroep MPEG. Het Common Encryption schema maakt het mogelijk dat verschillende typen DRM dezelfde gecodeerde video content met elkaar kunnen uitwisselen. Dit is handig, omdat hierdoor de video content slechts eenmaal gecodeerd en gedecodeerd hoeft worden.
3 bekende typen
Microsoft PlayReady DRM
Dit type is ontwikkeld door Microsoft en wordt meestal geïmplementeerd in combinatie met MSS of MPEG-DASH.
Google Widevine
Dit type is ontwikkeld door Google en wordt meestal geïmplementeerd in combinatie met MPEG-DASH.
Apple FairPlay
Dit type is ontwikkeld door Apple en wordt geïmplementeerd in combinatie met HLS.
Digital Rights Management staat voor veiligheid
Naast het coderen van je video’s, biedt DRM een breed scala aan andere beveiligingsopties. Bijvoorbeeld het beperken van het afspelen van video’s op verschillende apparaten of binnen bepaalde tijdsintervallen. DRM staat met andere woorden voor volledig rechtenbeheer.
Er zijn alternatieve typen DRM die minder strict zijn en zich vooral richten op het beveiligen van video’s. Een populair voorbeeld is de “Advanced Encryption Standard” (AES) die vaak wordt geïmplementeerd in combinatie met HLS.
Samenvattend, om je video’s op de meest uiteenlopende platformen en apparaten te beveiligen, moet je technologie PlayReady en Widevine ondersteunen. Voor HLS zou je idealiter FairPlay kunnen gebruiken. Afhankelijk van de eisen van je apparaat of platform kun je AES gebruiken als alternatief.
Is iets niet duidelijk of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij vinden het altijd leuk om kennis te maken.