Wat te doen bij een recessie
18 januari 2023 

Wat te doen bij een recessie

Het starten of runnen van een bedrijf tijdens een recessie kan een uitdaging zijn, maar er zijn ook kansen die kunnen voortvloeien uit een recessie in de economie. Hier zijn een paar tips om de uitdagingen het hoofd te bieden en kansen te benutten bij het starten of runnen van een bedrijf tijdens een recessie:

  • Wees voorzichtig met je uitgaven: Pas op dat je niet te veel uitgeeft, aangezien de cashflow tijdens een recessie krap kan zijn. Geef prioriteit aan essentiële uitgaven en bezuinig op niet-essentiële uitgaven.
  • Focus op kostenbesparende maatregelen: Zoek naar manieren om kosten te besparen, zoals het onderhandelen over betere deals met leveranciers, het uitbesteden van niet-kernfuncties of het automatiseren van processen.
  • Vind nieuwe inkomstenstromen: Zoek naar nieuwe kansen om je inkomsten te vergroten, zoals het diversifiëren van je product- of serviceaanbod, uitbreiden naar nieuwe markten of het creëren van nieuwe prijsmodellen.
  • Omarm technologie: Gebruik technologie om je kosten te verlagen en je activiteiten te verbeteren, zoals het automatiseren van processen of het gebruik van cloud-gebaseerde platformen of diensten. Je kunt bijvoorbeeld je workshops, masterclasses of trainingen online aanbieden tegen een goedkoper tarief.
  • Wees flexibel: Wees bereid om je bedrijfsmodel of strategie zo nodig om te buigen.
  • Focus op klantenservice: Zorg ervoor dat je goed voor je bestaande klanten zorgt, want in moeilijke economische tijden zullen ze eerder geneigd zijn om bij je te blijven.
  • Netwerk: Neem de tijd om in contact te komen met andere ondernemers en ondernemers in je branche. Zij kunnen mogelijk waardevol advies en ondersteuning bieden.
  • Bereid je voor op financiering: Zorg dat je een solide businessplan en financiële prognose klaar hebt staan om te presenteren aan potentiële investeerders of kredietverstrekkers, aangezien ze tijdens een recessie misschien voorzichtiger zijn.

Vergeet niet dat het starten van een bedrijf tijdens een recessie zijn uitdagingen kan hebben, maar het biedt ook kansen die je een voorsprong op de concurrentie kunnen geven. 

Wil je met ons een sparren over het verkopen van online trainingen, cursussen, lessen of masterclasses? Neem gerust contact met ons op.