Pay per view video: een vaste prijs voor je videocontent rekenen

Als je video content maakt, is het natuurlijk wenselijk dat je hier direct of indirect geld aan verdient. Bij platformen, zoals AudiencePlayer, kun je kiezen uit verschillende opties waarmee je jouw video’s winstgevend maakt. Dit zijn de ‘ monetization models’ . Wat is waardevol voor jouw business? Subscription based Video on Demand, pay per view video’s of iets anders?

In deze blog worden gebruikelijke methodes uiteengezet. Ook bespreken we de voor- en nadelen van elk monetization model.

Pay per view video (TVOD)

Pay per view video’s worden ook wel TVOD genoemd. Dit staat voor ‘ Transactional based Video on Demand’. Met deze structuur betaalt de gebruiker een bepaald bedrag om toegang te krijgen tot jouw video-content. Pay per view video kun je opdelen in twee subcategorieën:

TVOD met tijdslimiet

Een gebruiker betaalt voor toegang tot een video. Deze toegang krijgen ze slechts voor een bepaalde tijd, zij ‘huren’ de film/video als het ware. Eye Filmmuseum maakt gebruik van deze constructie.

TVOD met ongelimiteerde playback

Met een ongelimiteerde playback kun je je video’s na aankoop zo lang en zo vaak afspelen als je wilt. Stel je voor: je verkoopt trainingen, onderwijsvideo’s, een masterclass of een eenmalige cursus. Het is voor de gebruiker wel handig om jouw video als naslagwerk te kunnen gebruiken. Koopt een gebruiker bijvoorbeeld een eenmalige cursus  “5 ademhalingstechnieken voor meer rust”, dan willen ze hier waarschijnlijk langer gebruik van maken dan één etmaal. 

Voor dit soort video’s is het handig dat een video langer beschikbaar is, om het aanbod aantrekkelijker te maken.   

TVOD  is aantrekkelijk voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in al jouw video-content, maar slechts één of enkele video’s willen bekijken. Voorbeelden van TVOD diensten zijn Pathé Thuis en MyLumTV .

Subscription based video on demand (SVOD)

De directe tegenhanger van pay per view video is subscription based video on demand. Bij dit monetization model betalen klanten per termijn voor toegang tot jouw content. Bied je bijvoorbeeld yoga-lessen aan? Waarschijnlijk willen jouw klanten daar volgende week weer mee aan de slag. 

Door jouw klanten een abonnement aan te bieden, hoeft een klant niet telkens een nieuwe video aan te schaffen. Ook bind je klanten aan je voor een langere tijd, vergelijk het met een abonnement op de sportschool!

Goede voorbeelden zijn CineMember  en SmartYoga.

Andere Monetization Models

Naast SVOD en TVOD kun je ook nog denken aan credits en reclameblokken (AVOD). Met geld kan een gebruiker een aantal credits kopen die ze kunnen besteden aan video’s naar keuze. Ook kun je je video’s gratis aanbieden en volledig vertrouwen op advertentie-inkomsten. Een voorbeeld hiervan is YouTube. 

Zelf je eigen videoplatform opzetten? Bij AudiencePlayer gaat dat heel gemakkelijk. Kijk op onze homepage voor de mogelijkheden!